Vinguiden: Det skal du vide om vin

Mange drikker vin, men det er ikke mange, der har den store forstand på vin. Vi har derfor udarbejdet denne vinguide til dig, der godt kan lide et glas vin i ny og næ, men ikke har den store viden om vin generelt. Læs med her og find ud af, hvad der er værd at vide om vin.

Vintyper

Overordet findes der tre vintyper, rød-, hvid- og rosévin. Rødvin er fremstillet af blå druer med skaller, hvidvin fremstilles af enten grønne druer eller afskallede blå druer og rosévin fremstilles af blå druer, hvor skallerne sorteres fra i gæringsprocessen.

Opbevaring

Vi bør opbevares i et mørkt lokale med en temperatur på 10-18 grader – og så skal vinen også gerne ligge stille. Det er altså ikke ideelt at opbevare vinen i køleskabet, når vinen ikke er åbnet endnu. Det er simpelthen for koldt og så er der også ofte for mange rystelser i køleskabet.

Mange vinkendere og en gammeldags hovedregel foreskriver, at vinen bliver bedre jo længere den bliver opbevaret. Sådan er det dog ikke længere, idet hovedparten af vinproduktionen sker med henblik på, at vinen drikkes med det samme. Du behøver således ikke opbevare vinen i 1, 3 eller 5 år, før du må drikke den.

Servering

Vin bør skænkes i god tid før middagen, dvs. i god tid inden vinen skal drikkes. Resten af vinen bør hældes i en karaffel, så den kan nå at ilte. Det er meget svært at rådgive om, hvornår vinen skal skænkes, da det afhænger af flasken, vintypen og alderen. Som tommelfingerregel kan dog siges at hvidvin generelt ikke har brug for iltning, men ellers kan iltes i 30 minutter, imens rødvin har glæde af iltning i mindst en time.

Temperaturer

Der er forskel på, hvilken temperatur vinen skal have alt efter om der er tale om rød-, hvid- eller rosévin. Druen og varianten har en indflydelse på, hvad den perfekte temperatur er, men der findes nogle vejledende temperaturer for de forskellige vintyper. Rødvin bør have en temperatur på mellem 14-18 grader, hvidvin bør have en temperatur på mellem 10-14 grader og rosévin bør have en temperatur på mellem 8-12 grader.

Vinlande

Der er rigtig mange vinlande i verden, men nogle af de mest populære lande er Italien, Frankrig, Argentina og USA. Der findes dog også vingårde i Danmark, som producerer prisvindende og lækker dansk vin.