Gør det selv – både inde og ude

Der er næsten ikke noget så tilfredsstillende som at være færdig med et gør det selv-projekt. Uanset projektets størrelse og art giver det bare noget helt særligt, at du selv har haft en finger med i spillet.

I denne artikel zoomer vi ind på nogle lidt anderledes gør det selv-projekter, som kræver vidt forskellige indsatser fra dig. Vi kommer både med idéer til inde og ude, og vi håber, du bliver inspireret til at gøre det selv.

Få styr på haven

Er du så heldig at have en have, er vi allerede der lidt misundelige på dig. Så længe du er påpasselig med, at haven ikke vokser over hovedet på dig, er en have en evig kilde til sjov og hygge. Er det et par år siden, du sidst har gjort noget ved din have for alvor, kan du starte her.

Den første opgave, du kan påtage dig, kunne meget vel være etableringen af et par højbede afhængig af størrelsen på din have. Et højbed kan du lave på mange forskellige måder, men træ og sten er blandt de oftest valgte materialer. Vælger du at lave dem i sten eller beton, er det en god idé at se lidt nærmere på de såkaldte kantblokke. De fungerer nemlig helt suverænt som afgrænsere til dit nye bed.

Byg et træhus

Har du børn, der også skal have glæde af din have, kan du næppe optjene flere point, end hvis du bygger dem et træhus. Det kræver naturligvis et tilpas stort træ, men hvis du har det, er du klar til at køre. Der findes mange simple vejledninger rundt omkring på nettet, som de fleste med lidt teknisk snilde kan følge. Foretrækker du, at dine børn leger nede på jorden, er et legehus mindst lige så godt.

Optimer dit indeklima

Det næste område, hvor du kan gøre det selv, handler ikke om at bygge eller konstruere noget. Det handler derimod om at optimere dit indeklima derhjemme. Det lyder meget flyvsk, men det er det i virkeligheden slet ikke. Med en luft til luft varmepumpe sætter du flere flueben på to do-listen på én gang. Først og fremmest varmer du luften op derhjemme på en meget mere miljøvenlig måde, end du hidtil har gjort. Denne varmepumpe bruger nemlig varmeenergien fra udeluften til at lave kold eller varm luft. Derudover renser den luften undervejs, så du slipper for at indånde støvpartikler og deslige. Slutteligt sparer den dig for mange penge i det lange løb. Du vil nemlig se, at dine varmeregninger kommer til at dale.

Hæng tørresnore op

For at blive i det miljøvenlige hjørne er vores sidste gør det selv-tip ophæng af tørresnore i din have, carport, eller hvor det nu giver mening. Ved at give dit tøj mulighed for at lufttørre – modsat at give det en tur i tørretumbleren, så sparer du igen penge, ligesom du sender en kærlig tanke til miljøet i samme omgang. Og så er der altså næsten ikke noget hyggeligere end en fyldt tørresnor med tøj, der tørrer i den sagte vind…

Rigtig god arbejdslyst.