Vigtige ting at overveje, inden du optager et lån

I dag findes der utrolig mange måder, hvorpå du kan låne penge. Banker og online låneudbydere tilbyder uendelige muligheder for gode lånetilbud, som let kan friste, når du står og mangler penge. Det har faktisk aldrig været nemmere at låne penge, end det er i dag, og der behøver ikke at gå mere end et par dage fra, du ansøger om lånet, lånet bliver godkendt og du får det udbetalt. Det handler derfor om at holde tungen lige i munden, når du skal optage et lån, fordi der er så mange fristende lånetilbud rundt omkring. Et lån er aldrig gratis, så selvom du skal optage et lån til en fornuftig ting som eksempelvis et hus, så er det vigtigt, at du tænker dig godt om inden. Vi har derfor i denne artikel samlet tre ting, som du bør overveje, inden du optager et lån.

Hvad er formålet?

Før du optager et lån, skal du gøre dig nogle overvejelser om, hvad formålet med lånet er. Du skal gøre det klart for dig selv, hvad du vil bruge pengene på. Der findes en masse forskellige typer af lån, og det er ikke alle slags lån, der passer lige godt til alle formål. Formålet med dit lån kommer derfor til at have en betydning for, hvilket slags lån der er mest fordelagtigt for dig. Det har også betydning, om du har brug for pengene lige nu og her eller mere langsigtet. Lån penge hurtigt hos en online låneudbyder, hvis du eksempelvis blot skal låne til en ny vaskemaskine eller en ny computer, der er gået i stykker, og som du ikke kan undvære. Du kan også samle dine lån til et mere langsigtet lån over mange år, hvis du har brug for et lidt større lån i fremtiden. Vigtigst er det altså, at du gør dig nogle grundige overvejelser om, hvad dit formål med lånet er, for du skal huske på, at med lån kommer der gæld.

Hvad koster lånet?

Som vi allerede har nævnt, så er det ikke gratis at låne penge, og det ved du sandsynligvis også godt i forvejen. Der er en masse udgifter ved et lån udover det faktum, at du selvfølgelig skal betale lånet tilbage på et tidspunkt. Der kommer renter og gebyrer på lånet, og det er meget forskelligt alt efter, hvilket lån du optager. Du bør derfor altid undersøge lånets samlede tilbagebetalingsbeløb, lånets renter og det månedlige beløb, du skal betale, inden du optager dit valgte lån. Hvis du eksempelvis kun har behov for at låne penge i begrænsede perioder, så kan en billig kassekredit være en fordelagtig løsning for dig. En kassekredit er nemlig meget mere fleksibel end et forbrugslån, fordi du kun betaler renter af det beløb, du rent faktisk har brugt. Det vil sige, at en kassekredit giver dig lov til at bruge flere penge, end der står på din konto, så du altså går i minus, og lige så snart din konto er i plus igen, betaler du ikke renter længere. 

Har du andre muligheder?

Inden du beslutter dig for at optage et lån, bør du først og fremmest undersøge, om du har en bedre mulighed end et lån. Et lån virker som en god og hurtig løsning lige nu, men det kan ende med at koste mange penge og give dig en stor gæld. Du bør derfor ikke optage et lån, hvis du har et bedre alternativ. Hvis dét, du gerne vil låne penge til, eksempelvis ikke haster eller ikke er livsnødvendigt, så bør du overveje, om det ikke er værd at vente til næste lønningsdag. Det kan også være, at dét, du ønsker at låne til, ligger langt ude i fremtiden. Hvis det er tilfældet, bør du selvfølgelig undersøge og analysere dit budget grundigt for at se, om der er mulighed for at omrokere nogle poster og lave en opsparing i stedet.