Sådan finder du det bedste, billigste og bedste elselskab

Dette indlæg er lavet i samarbejde med de sider der linkes til.

Det kan være en jungle at finde rundt i elmarkedet. Der er forskellige udbydere. Du kender måske mange forskellige firmaer, men hvad står de egentlig for? Der er også forskellige priser, og så handler det også om, hvor du er bosat.

El kommer fra forskellige energikilder – hvilken energikilde finder du mest interessant? Det kan være, du gerne vil støtte vindenergi ved køb af el, eller måske vil du hellere have solenergi.

Der er et hav af muligheder, når der skal vælges elleverandør. Her får du tre ting, du med fordel kan overveje, inden du vælger eludbyder. På den måde kan du sikre dig at vælge både det billigste, men også det bedste.

Sæt dig ind i det

Måske er der mange ord, som kan være svære at forstå. Men når du skal sammenligne elpriser og elleverandører, gør det altså underværker at forstå hele ordlyden omkring det. Måske lyder kWh som noget, din mand eller nabo snakker om. Men i stedet for at forkaste det, så lav en lynhurtig søgning på Google, og du vil finde frem til mange brugbare informationer om kWh.

Udover at sætte dig ind i alle de mange begreber, så kan det også være en rigtig god idé at sætte sig ind i el helt generelt. Forsyningstilsynet laver en rapport, som analyserer det danske elmarkeds priser, leverandører og produkter. Den er nem at sætte sig ind i og leverer resultaterne på en overskuelig og forståelige måde.

Hvad er dit behov?

Når du har sat dig ind i det, er du allerede godt på vej til at vælge. Men det er vigtigt at finde ud af, hvad dit behov er. Ønsker du billig strøm, så eludgifterne ikke bliver hårrejsende hver måned? Eller er det vigtigere, at strømmen kommer fra en bestemt energikilde? Ligegyldigt hvad dit behov og dine ønsker er, skal du have gjort det klart for dig selv, inden du vælger udbyder.

Der er både el med variable priser og el med faste priser. Selvom du vælger variable priser, bliver det ikke nødvendigvis dyrere på den lange bane, end hvis du vælger faste priser. Men er det vigtigst med en fast lav pris, eller kan din økonomi holde til at svinge lidt? Disse spørgsmål er nogle idéer til, hvilke spørgsmål du kan stille dig selv, inden du vælger en elleverandør.

Undersøg markedet

Det lyder simpelt, især efter du har sat dig ind i ordlyden af el og derefter vurderet dit behov og dine krav til et elselskab. Men undersøg markedet – hvilke firmaer er der? Der er en geografisk forskel på, hvad der bliver leveret hvor, og det er ikke sikkert, at du kan modtage el fra samme udbyder som din kusine i København. Med andre ord kræver det, at du sætter dig ind i elmarkedet, der hvor du er bosat, før du kan vælge det rigtige elselskab for dig.

Med disse simple råd – eller lad os kalde det øvelser, bliver du en el-ekspert og du vil nemt kunne navigere rundt i markedet samt vælge den helt rigtige el for dig.