
Der er desværre mange danskere, der hvert år får tilegnet sig piskesmæld eller whiplash på den ene eller anden måde. Som oftest opstår piskesmæld som et resultat af et biluheld, men faktisk så kan piskesmæld opstå som et resultat af mange forskellige årsager, som rangerer lige fra uheldige fald til sportsuheld. Heldigvis er der gode prognoser for behandlingen mod piskesmæld, og mange kan med kiropraktorens hjælp få normal føring, mobilitet og fleksibilitet tilbage.
Uanset grunden til piskesmældet og uanset, hvor ondt piskesmældet gør i øjeblikket, så er det vigtigt, at man altid opsøger sundhedsfagligt personale og lader sig undersøge. Det er nemlig ikke altid, at symptomerne på piskesmæld viser sig med det samme, skaden sker.
Hvad er piskesmæld?
Piskesmæld (whiplash) er en generel betegnelse for de skader, der kan opstå, når ens hoved bliver kastet voldsomt frem og tilbage. Det kan ske på grund af fald, biluheld, sportsuheld eller andet, der på en eller anden måde får hovedet til at blive kastet voldsomt frem og tilbage.
Skaden sker som regel på muskler og sener i nakken, og kan være utrolig smertefuld. Det er dog forskelligt, præcist hvordan skaden viser sig, hvilke symptomer man har, og hvor længe der skal til, før skaden er blevet udbedret. Derfor er det utrolig vigtigt at få behandling fra ens læge og kiropraktor.
Hvilke symptomer kan man have på piskesmæld?
Når man tænker på piskesmæld, så forestiller man sig ofte en immobiliseret nakke, som gør ondt ved selv den mindste bevægelse, men det kan være meget forskelligt, hvilke symptomer der kommer til udtryk. Oftest er det nemmest at identificere piskesmæld opstået fra biluheld, fordi der ofte er voldsomme kræfter involveret, hvilket kan resultere i voldsommere skader.
De mest normale symptomer er blandt andet manglende mobilitet i nakken, smerter når nakken bevæges, hovedpiner, smerter i kæben og generel stivhed i nakke, skuldre, arme og den øverste del af ryggen. Nogle kan også opleve at være følelsesløs i armene eller føle en prikkende fornemmelse. Derudover er der også mange, som døjer med træthed, svimmelhed og muskelspasmer.
Piskesmæld giver altså en lang række af symptomer, og det er blandt andet beskrivelsen af disse, som kiropraktoren bruger til at stille diagnosen. Det er ikke sikkert at alle symptomerne er til stede, men oftest vil man have en kombination af de forskellige symptomer.
Hvordan kan en kiropraktor hjælpe?
Hvis man døjer med piskesmæld eller whiplash, så kan det være en rigtig god ide at opsøge en kiropraktor foruden ens normale læge. Kiropraktoren kan nemlig skabe et personligt og skræddersyet behandlingsforløb, som tager udgangspunkt i den enkelte patient og dennes symptomer og gener. Klik her for at læse mere om hvordan piskesmæld behandles.
Har man meget slemme smerter eller vedvarende symptomer, så kan der ofte laves tværfaglige behandlingsforløb, så kiropraktoren sammen med lægen bedst muligt kan smertelindre. Derudover går behandlingen generelt ud på at øge ens funktionsevne, så man for så vidt muligt kan komme tilbage til en normal hverdag med normal føring. Generelt ser man, at kiropraktoren kan være med til at mindske den tid, hvor man døjer med gener fra piskesmældet. Det gælder især i de slemme tilfælde.