
Sommerferien er ved at være slut, og det betyder, at de fleste børn skal tilbage på skolebænken. Det kan være svært for et barn at vænne sig til, at dagene nu ikke længere byder på leg, is, sjov og spas i solen, fordi hverdagen begynder igen. Det er desværre nok de færreste børn, der glæder sig til at lave lektier og møde ind til undervisning hver dag klokken otte. Derfor vil vi i denne guide hjælpe dig med, hvordan du forbereder dit barn til skolestart på den bedst mulige måde.
Lyt til dit barn
Det er vigtigt, at du sørger for at lytte ekstra meget til dit barn i perioden efter sommerferien. Du skal nemlig være særligt opmærksom på, hvordan det går i denne opstartsfase, da det er her, hvor barnet fyldes med nye indtryk fra nye fag, nye lærere og eventuelt nye klassekammerater. Dit barns hjerne er derfor på overarbejde, så du skal være god til at lytte og stå klar med hjælp, når dit barn beder om det. Hvis dit barn eksempelvis har svært ved et nyt fag i skolen, så kan du overveje at anskaffe skræddersyet lektiehjælp. Her hjælpes dit barn på vej ved at matches med en underviser, der kan opfylde netop de særlige behov og faglige udfordringer, dit barn står over for. Hvis du gerne vil have yderligere information om denne slags lektiehjælp, så læs mere her.
Husk en mættende madpakke
Det kan måske lyde banalt, men en sund og nærende madpakke er et utroligt effektivt middel til at sikre, at dit barn får en god start i skolen efter sommerferien. Uden mad og drikke duer helten ikke, og det gælder især for et barn, hvis hjerne er på overarbejde. Du behøver selvfølgelig ikke at diske op med en treretters gourmetmenu i madpakken, men en god idé er at opbygge madpakken efter den såkaldte “madpakkehånd”. Madpakkehånden er egentlig blot en huskemodel for, hvad en madpakke skal bestå af, fordi hver finger repræsenterer en vigtig gruppe af fødevarer. De fem elementer er henholdsvis brød, som helst skal være rugbrød eller fuldkornsbrød, grøntsager, pålæg, fisk og frugt.
Brug positive termer
Et andet godt og vigtigt råd er, at du selv sørger for at tale positivt om skolen op til skolestart. Dit barn er højst sandsynligt nervøs for at starte igen, fordi skolen både kan byde på faglige og sociale udfordringer. Du bør derfor altid bruge positivt ladede ord og termer, når du snakker om skolen foran dit barn. Du kan med fordel fortælle en masse gode oplevelser og erfaringer fra din egen skolegang og lade dit barn vide, hvor meget du lærte af at gå i skole. På den måde signalerer du til dit barn, at skolen er en positiv, god og sjov del af barndommen.