Hvordan bliver man skilt?

Kærlighed kan være en tricky en af slagsen. Det kan føles, som om det hele kører på skinner. Før du ved af det, kan der dog være noget i kærlighedslivet, der brister. I skal skilles. Men hvordan er det lige, man bliver skilt?

I dette indlæg kommer vi med en guide til, hvordan du bliver skilt, når kærligheden ikke længere er der. Vi kommer ind på, hvad der sker ved både enighed og uenighed om skilsmissen.

Fælles beslutning om skilsmisse

Er I nået et punkt, hvor I ikke elsker hinanden mere? Er I vokset fra hinanden, eller har I udviklet jer i stik modsatte retninger? I har nok allerede taget samtalen, om hvorfor det er den rette beslutning at blive skilt. Vi vil derfor ikke komme med gode råd til at undgå skilsmissen.

Er I i fællesskab nået til enighed om, at I ønsker at blive skilt, er det egentlig forholdsvist lige til. Det kræver ikke en masse arbejde, før I kan få det igennem.

Når I skal skilles, kan I klare det hele elektronisk. Det hele foregår på Borger.dk, hvor I skal udfylde en ansøgning med NemID. Dernæst skal I betale 370 kr., for at jeres skilsmissesag bliver behandlet. Det er egentlig det.

Når det er en fælles beslutning, er der ikke noget krav om, at I skal være separerede. Ønsker I at blive skilt, er det forholdsvist nemt at gøre.

Ved uenigheder om skilsmissen

Er der uenigheder om, at I skal skilles, foregår det ikke helt på samme måde. For at I kan blive skilt, er der nemlig først krav om, at I har været separerede i seks måneder. Separationen skal også registreres på Borger.dk.

Der er dog særlige tidspunkter, hvor der ikke er behov for en separation på seks måneder for at blive skilt. Der er nemlig fem undtagelser, hvor I kan blive skilt med det samme, selvom der er uenigheder om skilsmissen.

Den første undtagelse er, hvis I bevidst har valgt at leve hver for sig, fordi I ikke kan blive enige. Har I gjort det i to år, kan I blive skilt uden separation. Er der tale om utroskab fra den ene parts side, er der også mulighed for en skilsmisse med det samme.

Har der været vold i forholdet, er der også mulighed for en direkte skilsmisse. Det gælder både fysisk og psykisk vold. Ved bigami kan der også foregå en direkte skilsmisse.

Den sidste undtagelse er i situationen, hvor der bliver foretaget børnebortførsel. Det vil sige, at den ene forælder – mod ægtepartens vilje – har taget barnet med til udlandet.

Er der ikke tale om en af disse undtagelser, er det et krav med en separation.

Når de seks måneder er gået, kan I ansøge om at blive skilt. Er der mange ting, I er uenige om, kan der være behov for, at I får hver jeres advokat til at føre jeres sag. Det kan blandt andet være, hvis I har børn, og I er uenige om forældremyndigheden. Det kan også være deling af formue.

Det kan derfor blive en mere omfattende proces at blive skilt, når I er uenige om forskellige ting. Der kan derfor være stor forskel på, hvor lang tid det tager at blive skilt.