Sådan forbedres sikkerheden på arbejdspladsen

Nogle virksomheder er gode til at tænke sikkerheden ind i de daglige arbejdsopgaver, mens andre virksomheder kunne trænge til et større fokus på sikkerheden. For at øge sikkerheden på en arbejdsplads, drejer det først og fremmest om at blive bevidst om, at en målrettet handling er nødvendig. I nogle brancher er medarbejderne mere udsatte for arbejdsskader end andre i den forstand, at arbejdsskader hyppigere forekommer i disse brancher. Det er derfor vigtigt at få skabt og opretholdt en god sikkerhedskultur i hverdagen.

Planlægning og prioritering

Ved nye arbejdsopgaver, kan man ved hjælp af planlægning og prioritering tænke sikkerheden ind i udførelsen af arbejdsopgaven fra starten. På den måde undgår man overraskelser i form af arbejdsskader. En øget prioritering i sikkerheden kan resultere i, at medarbejderne har en øget fokus på sikkerheden i det daglige, når de udfører forskellige arbejdsopgaver.

Når øget planlægning medvirker til at øge sikkerhedskulturen på en arbejdsplads, skyldes det, at man ved grundig planlægning kan sikre, at risikoen for at møde overraskelser undervejs i de enkelte arbejdsopgaver mindskes. Dermed er der bedre sikkerhed for medarbejderne på arbejdspladsen.

Det er ofte, når medarbejderen møder overraskelser i deres arbejde, som presser dem til at tænke og handle hurtigt, at sikkerheden tilsidesættes og skader og ulykker opstår. For at skabe en større fokus på dette, kan det være en god idé for virksomhederne at arbejde med det, så overraskelserne mindskes og sikkerheden prioriteres. Virksomheder kan skabe en øget fokus på sikkerheden, ved at benytte sikkerhedskurser aktivt. På den måde sidder sikkerheden på rygraden hos medarbejderne. Global Wind Academy udbyder GWO sikkerhedskurser, så man altid er opdateret på sikkerheden.

Brug hjælpemidler aktivt

Ved udsatte brancher med hyppigere arbejdsskader, er det vigtigt at skabe et miljø, som gør, at det altid prioriteres og huskes at benytte de nødvendige hjælpemidler. Det kan for eksempel være sikkerhedsliner, sikkerhedsudstyr, lifter mm. I nogle brancher kan det skyldes tidspres, at man glemmer hjælpemidlerne, eller at der forekommer unødvendige overraskelser. Nedbringer man tidspresset mindsker man ikke alene risikoen for ulykker og arbejdsskader, men også for generelt nedslidning i arbejdet blandt medarbejdere.