Sådan forbedrer du din jordkvalitet naturligt

Vi går foråret i møde, og det betyder frodige haver, bede, køkkenhaver eller drivhuse. Der er flere gode grunde til at dyrke grøntsager og andet selv – blandt andet er det bedre for miljøet. Ofte smager hjemmedyrkede grøntsager også bedst. Men for at få de bedste jordforholdene, bør du benytte dig af varmebehandlet kompost. Da kompost naturligvis tager flere måneder om at kompostere, og det derudover ikke er alle, der lige har en kompost i haven, så kan du nemt og hurtigt købe varmebehandlet kompost lige her og få det leveret direkte til din adresse – nemmere bliver det ikke.

Hvad er varmebehandlet kompost?

Varmebehandlet kompost er et organisk middel der, udover at hjælpe dine planter med at gro og giver den ekstra næringsstoffer , også hjælper med at forbedrer jordkvaliteten og tilfører den struktur. Varmebehandlet kompost er i alt sin enkelthed af organisk haveaffald, der over længere tid er komposteret så nedbrydningen er startet og næringsstofferne frigivet. Komposten bliver opvarmet, hvilket fjerner uønskede bakterier og insekter el. lign.

Ulemper ved kunstgødning

Når du bruger denne varmebehandlede kompost, så er der altså ikke brug for supplering af kunstgødning. Det er der flere fordele ved:

Miljøet: Processen i at fremstille kunstgødning er ikke særlig miljøvenlig, da det kræver mere fossilt brændsel og skaber flere drivhusgasser.

Forurening: Nogle af de syntetiske stoffer i kunstgødningen vil sive ned i jorden og ende i vandet i vandrør, søer og hav og er med til at forurene vores grundvand.

Det ryger direkte i vores mund: Kunstgødning indeholder kemiske stoffer som, hvis i bruger på det grønt vi indtager, hurtigt kan ende i vores mave, hvis ikke vi vasker det grundigt.

Forbedrer ikke jorden: Det kan være fristende at anvende kunstgødning for at få en hurtig effekt på dine planters størrelse. Men sandheden er, at kunstgødning ikke forbedrer jordkvaliteten generelt men tilsætter kun næringsstoffer til planterne. Du vil derfor opleve samme problem næste gang.

5 ting du blandt andet kan dyrke i din have denne sæson

Ved at dyrke ting i din have kan du faktisk blive selvforsynende – eller ihvertfald næsten. Uanset hvad er det ihvertfald sjovt at eksperimentere med at dyrke diverse ting fra bunden. Samtidig kan du selv kontrollere og være helt sikker på, at der ikke er blevet brugt nogle giftige sprøjtemidler eller lign. Er du i tvivl om, hvad du kan dyrke  – eller mangler inspiration – så kig med her:

  • Rodfrugter: kartofler, gulerødder, radiser
  • Krydderurter: Basilikum, timian, mynte, rosmarin og koriander. Alle disse krydderurter smager altså bare lidt bedre, når de kommer direkte fra haven
  • Salat: Der findes mange forskellige slags salater du kan dyrke i mange forskellige farver
  • Tomater: Er du den heldige ejer af et drivhus, så bør du prøve at plante en tomatplante. Har du ikke et drivhus, så kan du faktisk også dyrke dem på friland. Udover at disse planter er store, flotte og farverige, så er hjemmedyrkede tomater altså ofte friskere og mere smagsfulde
  • Smukke blomster