Hvordan fjerner jeg graffiti?

Pu-ha! Graffiti kommer sjældent belejligt, uanset om det er på træhegnet hjemme i privaten, eller om det er på døren til toilettet på caféen.

Når man snakker graffiti, snakker man om alle former for uønskede tegninger og tags. Dette kan være både traditionel spraymaling, men også sprittusch eller sågar tegninger og tags med læbestift.

Her vil man ofte opleve, at de ufrivillige kunstværker, sjældent går af med gængse rengøringsmidler. I stedet skal der gøres brug af specialprodukter. Men hvor er det lige, at man kan få fat i dem henne? Bliv klogere herpå, når vi ser på fjernelse af graffiti i de kommende tekstafsnit.

The Broken Windows Theory

Når det kommer til fjernelse af graffiti, er der én ting som er særlig vigtig, nemlig at graffitien fjernes hurtigst muligt.

Der ses nemlig en tendens til, at graffiti ofte fører mere graffiti med sig, hvis det ikke fjernes. Dette er kendt som “The Broken Windows Theory”, og går ud på, at steder som ser hærgede ud, i høj grad vil fremprovokere dårlig adfærd hos dem opholder sig i det konkrete rum/byrum.

Tanken er lidt, at hvis der først er malet ét sted, gør det ikke så meget, at man maler videre derfra. På samme måde vil henkastning af affald også medføre, at andre brugere også blot henkaster deres affald, frem for at rydde op efter dem selv.

Et rigtig godt råd er derfor, at fjerne graffiti relativt hurtigt, før problemet vokser sig større.

Gør det selv eller betal dig fra det?

Der findes et utal af danske virksomheder, hvis primære opgave er fjernelse af graffiti for deres kunder.

Vælger du at kontakte et af disse firmaer, vil du dog hurtigt se at dette langt fra er en billig løsning. De helt små opgaver løses således typisk for ca. 1500,- kroner inklusive moms, hvilket kan være ærgerlige penge at bruge.

Har du lyst til at investere lidt tid og knofedt, er det derfor langt billigere at fjerne graffitien selv.

Sådan fjerner du selv graffiti:

For at fjerne graffiti, skal du bruge et professionelt produkt til graffitifjernelse. Disse produkter er typisk i flydende form, hvor man kan købe en lille flaske med sprayhoved, hvis der kun er tale om et mindre areal som der skal arbejdes på

De flydende graffitifjernere fås som oftest i to varianter: et til porøse overflader, og et til glatte, malede og lakerede overflader.

Porøse overflader kan eksempelvis være murværk og beton, mens et eksempel på en glat overflade kan være en toiletdør eller fliser på et badeværelse.

Fremgangsmåden kan variere fra produkt til produkt, men som oftest fjernes graffitien, ved at spraye produktet på de berørte områder. Herefter kan området bearbejdes med klud, svamp eller børste, for så til slut at fjerne malingen med rent vand.

Et andet godt alternativ, såfremt at der “kun” er tale om glatte overflader, er brugen af såkaldte “graffitiwipes”. Her leveres et antal forimprægnerede klude, som er klar til brug. Det er derfor blot at tage et par handsker på, og aftørre området med kluden. Og vupti, så er “kunsten” væk på få minutter.

Rigtig god fornøjelse med fjernelse af din uønskede graffiti.